Кои сме ние

FREEDOM ВАРНА – ВИРТУАЛЕН МУЗЕЙ СКУЛПТУРА НА ОТКРИТО е проект на фондация ‘Рая Георгиева’, който чрез глобалната мрежа популяризира изкуството в градска среда и Варна, като огромен музей за скулптура на открито. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна, фонд ‘Култура’ и е в подкрепа на дейностите по програмата ’Варна – Европейска младежка столица 2017’.

Създаден в резултат на Първата международна скулптурна среща FREEDOM Варна 2015, част от фестивал CONTEMPO, Виртуалният музей се разгръща върху 2200 дка площ с дължина на скулптурната пътека от 6 км. Десет водещи творци от България, Германия, Италия, Латвия и Полша в творчески ателиета създадоха 9 монументални скулптури от камък и дърво, които фондация ‘Рая Георгиева’ подари на град Варна и днес те се намират в градските паркови площи. Интерактивна карта, арт маршрути и мобилна версия популяризират стартовата колекция, като посетителите получават подробна информация за местоположението на всяко произведение, концепцията и автора му на български и английски език. Лятна музейна програма привлича посетителите с безплатни арт разходки с гид, конкурси за детско творчество и интерактивни арт игри.

ФОНДАЦИЯ ‘РАЯ ГЕОРГИЕВА’, учредена през 2009 г. във Варна, има за цел да съхранява паметта за творчеството на художничката Рая Георгиева (1978 – 2009); да подкрепя и дава възможност на младите творци да реализират идеите си като инициира събития и създава сцени за свободен творчески диалог, експерименти и международен културен обмен.

Фондацията организира и провежда CONTEMPO – международен фестивал за съвременно изкуство, contempo.lab – лаборатория по арт мениджмънт за млади творци; модул ‘Колекционери’ – двугодишен форум за развиване и стимулиране на колекционерски нагласи в областта на съвременното изкуство; ‘Старт’ – програма за дебютни проекти на млади автори.

Контакти

---

---